Landscape photography

Voor het maken van landschapsfoto loop ik vaak in een mooi gebied rond tijdens goede lichtomstandigheden (‘s ochtends vroeg of tegen de avond), op zoek naar interessante beelden. Maar ook vaak heb ik vooraf al iets in mijn hoofd en probeer dan op het juiste moment op de goede plek te zijn. Bij landschapsfotografie is het belangrijkste om weg te laten wat niet belangrijk is (of wat het beeld rommelig maakt) en je te concentreren op wat mooi is of wat je wilt overbrengen. Daarbinnen zorg je dat de compositie klopt, dat wil zeggen prettig is om naar te kijken. Allereerst probeer je iets te vinden op de voorgrond dat de aandacht trekt en je als het ware de foto “intrekt”. Omdat foto’s 2-dimensiaal zijn is het van belang om diepte te creëren in je foto’s. Dit kan door gebruik te maken van lijnen of lagen in het landschap. In Nederland zullen dit vaak lijnen zijn, omdat ons landje nu eenmaal grotendeels vlak is. Lijnen in het landschap kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan lanen, lichtbanen (schaduwen), rij paaltjes, bomenrij etc. In het voorbeeld hiernaast zijn het de lijnen in het zand (gevormd door de wind). Daarnaast is het prettig als de foto een richtpunt heeft waar je als kijker naar toe wordt getrokken (in het voorbeeld de boomstronk). In dit geval wijzen er zelfs 2 lijnen (ook de wolkenband) naar het richtpunt. Dit zijn echter dingen die je moeilijk vooraf kan bedenken en op het moment dat ik het zag gebeuren heb ik de camera zo geplaatst dat de wolken en de lijnen in het zand naar hetzelfde punt gaan. Het lijneneffect wordt hier versterkt door het lage standpunt (vanaf de bonenzak op de grond). De kleuren zijn hier warm, omdat de foto is gemaakt in het laatste avondlicht.

Voor het creëren van diepte kun je ook gebruik maken van lagen in het landschap, maar zoals gezegd is dat in Nederland lastiger. Het kan soms toch, door gebruik te maken van heuvels, of lagen in het bos. Werken met een telelens versterkt dan het effect (de lagen worden meer “in elkaar gedrukt”). Dit is goed te zien bij de volgende voorbeeldfoto. Door gebruik te maken van een hoog punt in het landschap met een mooi doorkijkje krijgt het bos in de vroege ochtenduren een speciaal tintje.

Fotograferen in het bos is overigens één van de lastigste vormen van landschapsfotografie. De compositie is vaak te rommelig en de lichtomstandigheden zwak. Nevel kan dan uitkomst bieden. Doordat de zon probeert de nevel te verdrijven ontstaat er soms prachtig licht, het zogenaamde kathedraallicht. Dit is goed te zien in onderstaand voorbeeld. Een beetje onderbelichten levert dan vaak een mooier beeld op (spannende). De kans op dit soort licht is het grootst als het bos vochtig is door bijvoorbeeld een regenbui of mistvorming. Deze omstandigheden doen zich het vaakst voor in de nazomer. Onderstaande foto is eind september gemaakt op een mistige ochtend.

Om meer te leren over het fotograferen van landschappen kan ik nog het boek ‘Landschapsfotografie in de praktijk’ aanbevelen. Dit boek schreef ik samen met een aantal andere landschapsfotografen en geeft een compleet overzicht van alle aspecten waar je als landschapsfotograaf tegen aan kunt lopen.

Een veel voorkomend probleem bij het maken van landschapsfoto is het grote verschil in lichtintensiteit tussen de lucht en de voorgrond (land). Dit verschil is al gauw te groot voor je camera om te overbruggen.Zeker in tegenlichtsituaties krijg je dan nog maar weinig detail in je voorgrond (of een uitgebeten lucht). Beide wil je meestal niet. Om dit verschil op te vangen kun je gaan werken met HDR (High Dynamic Range). Dit is een techniek om van meerdere foto’s (met verschillende belichtingen) 1 foto te maken. Meer hierover kun je lezen onder het kopje HDR. Sinds ik HDR Efex Pro heb ontdekt, gebruik ik deze techniek weer vaker. Daarnaast maak ik ook veel gebruik van grijsverloopfilters. Dit zijn filters die van boven donker zijn, en van onder normaal. Je hebt ze in verschillende sterktes. Zelf heb ik een setje van Lee met 1, 2 en 3 stops. Ik gebruik meestal de 2 of 3 stops, soms gecombineerd. Het zijn rechthoekige filters, omdat je ze moet kunnen verschuiven (afhankelijk van de plaatsing van je horizon). Lee filters zijn vrij kostbaar, maar om te beginnen kun je ook een set van Cokin overwegen (bijvoorbeeld te koop bij fotoshop Aalten). Denk wel dat je voor het gebruik van groothoeklenzen speciale houders nodig hebt, anders zie je de houder in de hoeken van je foto.