De boshut

Wij (Koos Dansen en Bendiks Westerink) bouwden een hut in een hoekje van een van de Arnhemse landgoederen, niet ver van woningen en weiland. Het is een bosgedeelte met veel berk, lijsterbes, grove den, zomereik en vlakbij een oude beukenlaan. De boswachter hielp de plek kiezen en velde enkele bomen om meer ruimte en licht te creëren. Bijna drie jaar lang gebruikten wij een camouflagenet als vitrage en vanaf november 2011 een eenrichtingsruit, waarover wij heel enthousiast zijn.

Tot nog toe kwamen er 32 vogelsoorten langs. Stamgasten zijn koolmees, pimpelmees, glanskop, boomklever, vink, gaai, grote bonte specht, roodborst en merel en in het voorjaar appelvink. Incidenteel verschenen winterkoning, heggenmus, bonte en grauwe vliegenvanger, kuifmees, zwarte mees, goudhaantje, groene specht, goudvink, groen- ling, houtduif, koperwiek, zanglijster en grote lijster. Eén keer zagen wij havik, boompieper, grote gele kwikstaart en gekraagde roodstaart. Vaak gaat het bezoek in golven, een tijdje druk, een tijdje rustig. Het lijkt er op dat vogels andere vogels aantrekken. Er zijn altijd nieuwe soorten en nieuwe belevenissen; ook vos, eekhoorn, muizen, ringslang en libellen kwamen langs.Via dit filmpje krijg je een idee hoe het eruit ziet vanuit de hut gezien (het is niet altijd zo druk…).

In november 2016 heb ik samen met Koos de vijver vernieuwd. De oude vijver was lek geraakt. De boshut werd een jaar of twee niet zo actief gebruikt door ons. Met de nieuwe vijver hoop ik dat we ook weer nieuwe inspiratie krijgen. Aan de achterkant hebben we een gat gemaakt, zodat je ook foto’s in tegenlicht kan maken.

Koos bij de nieuwe vijver (november 2016)

_bw85281

Bij vochtige omstandigheden werken we met waxinelichtjes om het raam condens-vrij te houden

_bw85282

Overzicht van de boshut in december 2016

_bw85283

Nu met opening aan de achterkant om ook vogels in tegenlicht te kunnen fotograferen.

Overzichtsfoto

Eenrichtingsruit van binnen uit gezien

Koos Dansen wachtend op een havik.

Laat maar komen!

Water verversen (hut heeft hier nog geen ruit).

Op de uitkijk in de hut (nog zonder ruit)

Reageer op dit bericht

* vereist